vrouw met rugklachten

Rugklachten

Sed facilisis ipsum sit amet dui efficitur ultrices. Curabitur at ligula vel odio fermentum varius. Nullam fringilla velit a ultrices varius. Sed scelerisque mi ut ante suscipit efficitur. Integer in dui at metus finibus ultrices.

Lage rugklachten, maar ook pijn tussen de schouderbladen komt veelvuldig voor. 80% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van de rug.

Er kunnen klachten ontstaan als de belasting te hoog is, bijvoorbeeld door onvoldoende spierkracht, verhoogde spierspanning tgv stress of door standsafwijkingen van de wervelkolom bijv. door artrose, osteoporose, discopathie/HNP. Kinderen in de groei kunnen rugpijn krijgen door een scoliose of de ziekte van Scheuermann, maar ook bij spierzwakte van de rug- en/of houdingsspieren. Pijn tijdens het fietsen, lang staan of lopen met je rugzak, lang zitten of schrijven op school, pijn tijdens of na gym of sporten komt veel voor, maar er is wat aan te doen.

Vaak wordt dan het advies gegeven om de rugspieren te trainen, maar met sterke rugspieren verandert je houding niet altijd optimaal. Het bewust maken van een goede houding en manier van bewegen tijdens dagelijkse activiteiten blijkt een beter effect te hebben op de rugpijn.

"Gamerug" of "tabletnek"? Deze woorden hoor je vaak terug in de media. Een verkeerde houding bij het gebruik van tablet, computer en/of smartphone (en het daarmee samenhangende zitgedrag) kan de oorzaak zijn van het kromgroeien van de wervelkolom, waardoor overbelasting van verschillende spiergroepen in nek en bovenrug.

'Hoe gebruik je de telefoon of tablet; leg je deze op schoot, op de tafel of houd je deze in de handen vast?' 'Hoe is daarbij je houding?' Vaak doe je dingen op de 'automatische piloot', tot je klachten krijgt. Wil je leren hoe je de telefoon of tablet zonder klachten kunt gebruiken? Neem dan contact met me op!

Dokter inspecteerd rug
rugpijn oudere vrouw

Waarom je voor Oefentherapie kiest

  • Makkelijk bereikbaar 


  • Geen wachtlijst


  • Altijd individuele begeleiding.


  • Meer dan 30 jaar ervaring.

Volwassenen krijgen vaak te horen dat de rug 'versleten' is, maar wat is 'slijtage' (artrose) nu eigenlijk? Er kunnen klachten ontstaan door overbelasting (de rug meer gebruiken dan dat deze aan kan), maar ook door onderbelasting (door de pijnklachten minder gaan doen met de rug). Vaak wordt er gezegd: 'je moet er maar mee leren leven' en dit is dan het einde van het verhaal. Ik zeg echter dat dit pas het begin is; 'je moet goed met je rug leren omgaan' en samen met de oefentherapeut die houdingen en bewegingen bespreken waarbij je pijn ervaart en op een andere, betere manier leren uitvoeren. Je leert hoe je de rug goed kunt belasten tijdens dagelijkse bewegingen, zowel thuis, op het werk als tijdens het sporten.

Het is belangrijk om verdere artrose te voorkomen, door het versterken van de spieren rond bekken en rug. Je leert 'als het je weer eens in de rug schiet', wat je zelf met tips, adviezen en oefeningen kunt doen om de rugpijn te verlichten.

Je krijgt hierdoor grip op je klachten en bent niet meer afhankelijk van een therapeut!

Heb je een vraag?