Afspraak maken of meer info? tel. 0598-618467 of 06-30707142 of vul het contactformulier in.

Klachten tijdens de zwangerschap

Zwanger? Gefeliciteerd!
De zwangerschap hoort een leuke periode in je leven te zijn.
Heb je klachten tijdens de zwangerschap, nemen de klachten tijdens de groei van de baby toe, of kan je de klachten niet goed opvangen?
Bespreek ze dan met je verloskundige en neem contact met mij op.

Bekkenpijn tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling komt regelmatig voor en kan goed met oefentherapie Cesar behandeld worden.

Veel vrouwen hebben last van de onderrug en/of het bekken, meestal vanaf de 24e week van de zwangerschap. Het bekken wordt meer belast door het zwaarder worden van de baby en de banden rondom het bekken worden ruimer. Als er geen evenwicht is in belasting en belastbaarheid gaat het vaak fout. Zwangeren hebben vaak continue pijn die wisseld in hevigheid, maar onderhevig is aan belasting. Pijn in de rug, liezen, billen, benen, schaamstreek, heupen, buik, meestal éénzijdig, komen veel voor. Met name het omdraaien in bed, opstaan uit de stoel, in of uit de auto stappen, de eerste stap zetten na een tijdje stilstaan of zitten, lopen, traplopen, bukken en tillen zijn bewegingen die moeite kosten of pijn veroorzaken.

De Oefentherapeut Cesar leert je hoe je het bekken (lichaam), goed kunt belasten tijdens dagelijkse bewegingen, maar ook hoe je het bekken en lage rug zelf kunt stabiliseren door middel van oefeningen. Als je met de aangeboden oefeningen de klachten draaglijk en stabiel kunt houden, is er minder kans op compicaties tijdens de bevalling en is er nadien een beter en sneller herstel. Ook wordt er aandacht besteed aan ademhalings- en ontspanningsoefeningen en het leren opvangen van de weeën. Heb je in de zwangerschap last van ongewild urineverlies doordat de bekkenbodemspieren slapper worden? Dan is het trainen van de bekkenbodemspieren en het bewust maken van de toilethouding en toiletgedrag ook een aandachtspunt in de behandeling.

Na de bevalling volgen er meestal één of meer behandelingen om de stand van het bekken te controleren en voor het versterken van de spieren rondom het bekken. Ook de ergonomie komt aan bod; hoe kan ik het beste mijn baby verzorgen? (tillen, in bad doen, de fles of borst geven, lopen met de kinderwagen etc).
Heb je door een zware bevalling alsnog klachten en tijd nodig voor herstel? Dan is het ook mogelijk om alsnog in behandeling te komen.
Als je na de bevalling geen of weinig klachten hebt en je weer redelijk kunt lopen, dan is er de mogelijkheid om mee te doen aan een cursus KidWalk! Je kunt hier vier tot zes weken na de bevalling mee starten. Klik voor meer informatie op: www.kidwalk.nl.