ArtroseNetwerk

 

De praktijk is aangesloten bij het artrose-netwerk

Artrose of 'gewrichtsslijtage' is een reumatische aandoening, die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast en uiteindelijk leidt tot vervormingen van de botten zelf. Artrose komt het meeste voor in de heup en knie, maar kan ook ontstaan in de rug, nek of in de handen of voeten.
Het aantal artrosepatiënten in Nederland is 1,2 miljoen. Eén op de twinig volwassen Nederlanders heeft chronische klachten door artrose. Artrose treft niet alleen senioren, ook jongere mensen kunnen artrose krijgen. De helft van de mensen met klachten is tussen de 40 en 64 jaar.
Artrose heeft een grote impact op de kwaliteit van leven en deelname aan het sociale leven.

Risicofactoren voor artrose kunnen zijn:
* belasten van het gewricht op een manier waar het niet (meer) op berekend is
* overgewicht
* belastend werk
* een trauma
Daarnaast lijkt er een erfelijke component aanwezig te zijn.

De belangrijkste symptomen van artrose zijn: pijn en vermindering van beweeglijkheid. Hierdoor ziet men op termijn vaak verminderde spierkracht en beperkingen in dagelijkse activiteiten. Het Artrose Netwerk is speciaal opgericht voor het behandelen van mensen bij wie artrose is geconstateerd.
De deelnemers krijgen met behulp van de website ondersteuning bij de oefeningen. Ook is er op de website extra informatie te vinden over alles wat met artrose te maken heeft. Het is een praktisch, compleet en op maat gemaakt behandelprotocol. De praktijk heeft zich bij het artrose netwerk aangesloten, omdat ik regelmatig patiënten zie met artrose van heup, knie of wervelkolom.
Kijk voor meer informatie op: www.artrose-netwerk.nl

Bij artrose van heup en/of knie worden er 12 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed.
Door de spieren rond het aangedane gewricht te versterken en door het gewricht goed te leren belasten krijg je met Oefentherapie meer grip op de klachten en hierdoor neemt de pijn en stijfheid vaak af.