Afspraak maken of meer info? tel. 0598-618467 of 06-30707142 of vul het contactformulier in.

FNS: Functioneel Neurologische Stoornis


Vijftien procent van alle patiŽnten die jaarlijks de neuroloog bezoeken heeft symptomen van FNS.
PatiŽnten met FNS kunnen last hebben van een breed scala aan symptomen, zoals verlammingen, verminderd gevoel in hun huid, schokkende bewegingen, op epilepsie lijkende aanvallen, gehoorverlies of minder goed kunnen zien.
De meeste patiŽnten hebben in meer of mindere mate pijn. Op scans is echter niets te zien. Er is dan ook niets structureel kapot in het zenuwstelsel. Er is sprake van een functionele stoornis, dat wil zeggen het onvermogen van de hersenen om signalen op de juiste manier te verzenden en te ontvangen. Je zou kunnen zeggen dat er iets mis is met de software niet met de hardware.
FNS is een functioneel probleem van het zenuwstelsel. Functionele symptomen kunnen ontstaan na een ongeval, een hevige emotie, een ziekte, ernstige griep bijvoorbeeld, na narcose of een operatie zonder diepe narcose, in aansluiting op paniekaanvallen, maar soms is er geen duidelijke uitlokkende gebeurtenis aantoonbaar.
Met name door onderzoek met MRI waarbij het functioneren van de hersenen in beeld wordt gebracht, wordt steeds duidelijker waar er in de hersenen iets misgaat.
In Nederland hebben 85.000 patiŽnten FNS, waarvan er 3000 zeer ernstig aan toe zijn. Wanneer de goede diagnose gesteld wordt en bij de juiste behandeling, kan er echter bij 70% verbetering van de klachten optreden.

Kort durende verlammingen, tremoren of gevoelsstoornissen na een emotionele gebeurtenis komen zeer vaak voor. Dit zijn echter snel reversibele functionele symptomen. Iedereen reageert anders op gevaar (vluchten, vechten of verstijven (freezing)).
Ik ben aangesloten bij het Netwerk Functionele Stoornissen, waarop meer informatie is te vinden over FNS.
www.stichtingfns.nl.